Burn-out

Ik heb een burn-out. Wat nu?

Ik heb deze informatiepagina gemaakt voor iedereen die voelt dat de energie momenteel echt op is. 'Schiet mij maar lek' is misschien wel een gedachte die vaak door je hoofd schiet. Wellicht ben je in deze periode - voor je gevoel - ook keihard 'aan het werk' om er weer bovenop te komen. 'Tandje erbij...dan komt het vast wel goed'. 


Laat ik die behulpzame gedachte wel alvast met te delen: het komt echt goed!


Maar daarvoor zijn er op dit moment wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden (je 'moet' uiteraard niks). Vooropgesteld dat voor het herstel van een burn-out geen 'one size fits all' bestaat, geef ik je wel graag onderstaande herstelstappen mee. 


Accepteer de situatie waar je nu in zit. 

Hoe moeilijk het ook is. Accepteer nu even dat je uit de bocht bent gevolgen. Dat kan echt iedereen gebeuren. Je herstel start echter wel voorspoediger als je nu even een pas op de plaats maakt. En dat start met het accepteren van je huidige (energie)niveau. Doe dus even wat rustiger aan nu.


Informeer je directe omgeving.

Misschien schaam je je enorm voor wat je nu meemaakt en durf je dat echt niet te delen. Heb ik gefaald? Het voelt als een enorme drempel om je - vooral in deze situatie - nog kwetsbaarder op te stellen dan dat je je al voelt. Toch kan ik je vertellen dat het enorm zal opluchten en schelen als je je directe omgeving (mensen die je vaak ziet en waarmee je echt een vertrouwensband hebt) informeert over het feit dat je er even wat minder inzit en een tandje rustiger aan zou moeten doen. Zowel zakelijk (informeer op het werk dan ook je leidinggevende of een vertrouwenspersoon) als privé. Die verjaardag of dat etentje komt nu toch even minder goed uit. Je zult merken dat iedereen daar rekening mee kan houden. Dat zou jij zelf toch ook doen als een goede vriend, vriendin, collega of familielid even in een dip zit?


Tandje terugschakelen en eerstelijnshulp inschakelen.

Nu je je bewust bent van jouw situatie en je je huidige gevoel kunt omschrijven, is het vooral ook raadzaam om je huisarts te informeren. Nadat je je klachten hebt gedeeld kan het goed zijn dat de huisarts je doorverwijst naar de praktijkondersteuner (POH-GGZ). Je hebt nu in ieder geval een professional aanspreekpunt en iemand die ervaring heeft met burn-outs. Werk je in loondienst? Dan volgt wellicht ook het contact met de bedrijfsarts. 


En ondertussen?

Doe ondertussen vooral dingen waar je energie van krijgt in plaats van wat energie kost. En laat die 'lijstjes in je hoofd' even los. Wellicht heb je een aantal dingen die 'moeten' (zoals de kinderen naar school brengen, de was doen, koken en inkopen doen), maar verzin er vooral geen extra taken bij die eigenlijk helemaal geen prioriteit hebben. 


Herstellen vanuit rustiger vaarwater.

Nu je hopelijk voor jezelf een wat rustiger, prikkelarmee omgeving hebt weten te creëren (wellicht met wat hulp van je directe omgeving) kun je werken aan je herstel. In jouw tempo. Als je merkt dat je grens bij bereikt is, schakel je weer een tandje terug. Vanuit rustiger vaarwater kunnen je ook overwegen om - in overleg met de praktijkondersteuner wellicht - aan je veerkracht te werken. Ook om in de toekomst te voorkomen wat je nu is overkomen. In deze fase help ik je uiteraard graag om weer te werken aan jouw veerkracht en je weer energieker te voelen. Maar naast mij zijn er uiterlijk tig andere professionals die jou heel goed kunnen helpen. Of dat nu bijvoorbeeld yoga, mindfulness of hartcoherentie is: het draagt allemaal bij aan meer rust en balans. 


Ik wens je een voorspoedig herstel en hou in je achterhoofd (ook al kun je het nu echt nog niet geloven):


het komt goed.